top of page

Pētījums: ķīmiskā migrācija no atkārtoti lietojamām bērnu plastmasas dzeramajām pudelēm

Vairāki pētījumi liecina, ka plastmasas materiāli, kas nonāk saskarē ar pārtiku (FCM), satur simtiem ķīmisku vielu. Daudzas no tām ir kaitīgas mūsu veselībai vai videi. Vēlējāmies noskaidrot, kuras ķīmiskās vielas migrē no bērnu plastmasas dzeramajām pudelēm šķidrumā. Bērni dzeramās pudeles lieto ikdienā, tāpēc ir svarīgi, lai tajās izmantotie materiāli nepakļautu bērnus kaitīgu ķīmisko vielu iedarbībai. Bērni ir neaizsargātāki pret ķīmisko vielu iedarbību, jo viņiem ir straujāka vielmaiņa, liela virsmas laukuma attiecība pret ķermeņa svaru un ātri augoši orgāni un audi.


Šajā rakstā ir apkopoti un izklāstīti pēc Makgila universitātes (Kanāda) pasūtījuma Tegengif/Erase all Toxins (Nīderlande) veiktā pētījuma rezultāti. Partnerībā ietilpst Forbrugerrådet Tænk Kemi (Dānija), Arnika (Čehija), Zero Waste Latvija (Latvija) un Rezero (Spānija). Cik mums zināms, šis ir pirmais vairāku valstu veikts pētījums par ķīmisko vielu migrāciju no plastmasas dzeramajām pudelēm.


Metodoloģija un rezultāti

2023. gadā veikalos Nīderlandē, Dānijā, Čehijā, Latvijā un Spānijā tika iegādātas 195 plastmasas dzeramās pudeles (39 pudeļu veidi, piecas pudeles no katra veida). Paraugi tika nosūtīti uz Makgila universitāti Monreālā analīzei.

1. attēls. Pudeļu tipi, kas izmantoti pētījumā.

Viena kopija no katra pudeles veida tika atstāta Nīderlandē, lai noteiktu plastmasas veidu. Plastmasas tipa noteikšana, izmantojot infrasarkano analīzi Katras pudeles plastmasas tips tika pārbaudīts, izmantojot Furjē transformācijas infrasarkanās spektroskopijas (FTIR) analīzi. Sadalījums ir parādīts zemāk esošajā attēlā.


2.attēls. Materiālu tipu sadalījums pa pudeļu paraugiem pēc FTIR analīzes

PE: polietilēns. PP: polipropilēns. PET: polietilēntereftalāts. PS: polistirols. PC: polikarbonāts. Cita kategorija (Other): neprecizēts poliesters.


Trauku mazgāšana mašīnās

Divi katra pudeļu veida eksemplāri tika mazgāti 20 secīgus ciklus uz galda novietojamā trauku mazgājamā mašīnā standarta apstākļos (ne-eko programma ar temperatūru ap 65°-70°C). Divi pārējie pudeļu ekspemplāri netika mazgāti. Četras dzintara krāsas stikla burkas tika izmantotas kā kontroles paraugi: divas tika mazgātas, bet divas – nē. 


Pudeļu pildīšana

Pudeles tika piepildītas ar pārtikas aizstājēju B (etiķskābe 3%), lai simulētu hidrofilu pārtiku ar pH <4,5. Ķīmisko vielu izskalošanās pārtikas aizstājējā tika analizēta divām trauku mašīnā mazgātajām un divām nemazgātajām pudeļu kopijām pēc 24 stundām un pēc 10 dienām.


Mērķa analīze

Laboratorija veica 36 plastmasā bieži sastopamo ķīmisko vielu mērķa analīzi. No 36 vielām pārtikas aizstājējā tika konstatēts diizobutilftalāts (DIBP ). Tika pierādīts, ka 22 no 39 pudeļu veidiem izskalo DIBP. Pēc 20 trauku mazgāšanas cikliem tika konstatēts, ka DIBP migrē no pudelēm, kas izgatavotas gan no polipropilēna (PP) (13 pudeļu veidi), gan polietilēna (PE) (9 pudeļu veidi). Tikai viena nemazgāta pudele, kas izgatavota no PE izskalota DIBP. Visos 22 pudeļu veidos izmērītie migrācijas līmeņi pārtikas aizstājējā bija augstāki pēc 10 dienām, salīdzinot ar 24 stundām.


Nemērķa analīze

Tika izmantota nemērķa analīze, lai novērtētu, vai pārtikas aizstājējā nav izskalotas arī citas ķīmiskas vielas, jo īpaši pēc vairākiem trauku mazgāšanas cikliem. Rezultāti parādīja signālu klātbūtni, kas atbilst simtiem ķīmisko vielu. Vairākus no šiem signāliem var identificēt kā ar plastmasu saistītus savienojumus. Var apstiprināt dibutilamīna, dibutilmaleāta, oktadekānamīda, N-laurildietanolamīna un tributilcitrāta klātbūtni. Tomēr varēja identificēt tikai nelielu daļu no simtiem ķīmisko vielu, kas tika reģistrētas pārtikas aizstājējā. Pārējie atklātie signāli ir nezināmas ķīmiskas vielas, kuras nevarēja identificēt, lai gan Makgila universitāte meklēja vairākās ķīmisko vielu bibliotēkās, kurās ir tūkstošiem zināmu ķīmisko vielu.


Galveno atklājumu kopsavilkums

  • Plastmasā bieži sastopamo ķīmisko vielu mērķa analīzes rezultātā tika konstatēts, ka tikai DIBP izskalojas no plastmasas dzeramajām pudelēm.

  • Trauku mazgājamajā mašīnā mazgāto pudeļu paraugos DIBP tika atrasts 22 no 39 pudelēm. DIBP tika atrasts tikai vienā nemazgāto pudeļu veidā, tāpēc secinām, ka trauku mazgāšana ietekmēja DIBP migrāciju pārtikas aizstājējā.

  • Šķidruma saturā izmērītās DIBP koncentrācijas bija augstākas pēc 10 dienām, salīdzinot ar 24 stundām.

  • DIBP tika konstatēts tikai pudelēs, kas izgatavotas no PE un PP, bet ne pudelēs, kas izgatavotas no citām plastmasām (galvenokārt poliesteriem).

  • Nemērķa analīze parādīja signālu klātbūtni, kas atbilst simtiem ķīmisko vielu, kas reģistrētas pārtikas aizstājējā, no kurām varēja identificēt tikai daļu.

Mūsu galvenās bažas

DIBP materiālos, kas nonāk saskarē ar pārtiku: vai regulējuma nepilnība? No pārtikas aizstājējā konstatētajām ķīmiskajām vielām DIBP koncentrācija bija visaugstākā. DIBP ir viela, kas rada ļoti lielas bažas (SVHC), un saskaņā ar Eiropas Ķīmisko vielu aģentūru (ECHA) tā ir klasificēta kā reproduktīvajai sistēmai toksiska un endokrīno sistēmu traucējoša viela. Saskaņā ar jaunākajiem grozījumiem (2023/1442) Plastmasas FCM regulā (10/2011) tā (DIBP) lietošana “nav atļauta kā piedeva ar pārtiku saskarē (FCM) esošai plastmasai, bet drīkst plastmasas sastāvā būt mazākos daudzumos kā piemaisījums vai kā sekas, izmantojot kā tehniskā atbalsta aģentu noteiktu plastmasas veidu ražošanas procesā. Iespējams, ka PE/PP pudelēs atrastā DIBP izcelsme ir no katalizatoru maisījuma, ko izmanto šāda veida plastmasu ražošanā. 

ES regulā (Regula (ES) 2023/1442, ar ko groza Regulas (ES) 10/2011 I pielikumu) ir noteikts, ka ftalātu grupas (DBP+BBP+DEHP+DIBP) īpatnējās migrācijas robeža (SML) ir 0,6. mg/kg (600 μg /kg). Lai gan mēs nekonstatējām koncentrāciju, kas būtu augstāka par šīs grupas SML – tātad plastmasas pudeļu ražotāji nav pārsnieguši nekādus likumā noteiktos ierobežojumus –, mēs joprojām esam ļoti nobažījušies par DIBP klātbūtni 22 no 39 pudelēm. Jo īpaši tāpēc, ka šī viela ir konstatēta daudzās citās patēriņa precēs, piemēram, plastmasas rotaļlietās, bērnu apģērbos un paklājos. Par ietekmi uz bērniem liecina fakts, ka ES bērnu urīnā ir konstatēti DIBP un citi ftalāti. 


Visbeidzot, jaunākajos Plastmasas FCM regulas grozījumos ir teikts, ka “DIBP būtiski palielina kopējo saskari ar ftalātiem un risku patērētājiem, kā arī šāda tipa saskare kopā ar tās potenciālu attiecībā uz reproduktīvajām ietekmēm būtu jāņem vērā arī risku pārvaldībā." Neidentificētas ķīmiskās vielas Varēja identificēt tikai daļu no simtiem ķīmisko signālu, kas konstatēti pārtikas aizstājējos (kas bija iepildīti pudelēs pētījuma nolūkiem). Par ķīmiskajām vielām, kuras varēja identificēt pēc nemērķa analīzes, piemēram, dibutilamīnu un oktadekānamīdu, ir pieejams ļoti maz drošības datu. Tas rada bažas, jo tas nozīmē, ka bērni ir pakļauti simtiem ķīmisku vielu, par kuru ietekmes drošumu ir ļoti maz datu. Pudeļu mazgāšana trauku mašīnās ietekmē ķīmisko vielu migrāciju Mūsu pētījums un viens no iepriekšējiem pētījumiem liecina, ka pudeļu mazgāšana ietekmē ķīmisko vielu izdalīšanos. Iespējams, mazgāšana vecina plastmasu un tādējādi palielina izskalošanos.


Ieteikumi

Likumdevējiem

DIBP nav atļauts izmantot plastmasas materiālos, kas nonāk saskarē ar pārtiku, taču, tā kā tā izmantošana plastmasas ražošanā ir tik izplatīta, tam ir atļauts nelielā koncentrācijā migrēt no plastmasas pārtikā. Tā kā DIBP ir viela, kas rada ļoti lielas bažas, un bērniem ir daudz saskares veidu ar to, mēs mudinām Eiropas Komisiju izbeigt šo neskaidro un nevēlamo situāciju, ieviešot pilnīgu DIBP aizliegumu plastmasā. Tas stimulēs ražotājus labāk ievērot pašreizējos likumus, novērst DIBP piesārņojumu un izstrādāt DIBP alternatīvas, lai aizsargātu bērnu veselību.


Ražotājiem

Mēs mudinām plastmasas ražotājus aizstāt DIBP lietošanu vai izvairīties no tā klātbūtnes, lai padarītu savus izstrādājumus drošākus.


Patērētājiem

  1. Izmantojiet pēc iespējas mazāk plastmasas. Īpaši pārtikas vai dzērienu uzglabāšanai.

  2. Izvēlieties nerūsējošo tēraudu. Stikls ir arī laba izvēle, bet, iespējams, mazāk praktiska maziem bērniem (plīstošs).


Vai šobrīd vēl turpināsiet lietot plastmasas dzeramās pudeles? Tādā gadījumā:

3. Neizmantojiet plastmasas ūdens pudeles pienam! Piens satur taukus, un ir iespējams, ka vairāk ķīmisko vielu migrēs taukus saturošos pārtikas produktos, nekā ūdenī.

4. Uzpildiet svaigu ūdeni pudelē regulāri (katru dienu)!

5. Mazgājiet pudeli ar rokām, nevis lieciet to trauku mazgājamajā mašīnā, kā arī nelietojiet abrazīvus mazgāšanas rīkus un līdzekļus!


 

Colophon

Coordination Annelies den Boer, Tegengif/Erase all Toxins

Design Meike Jirgensa, it-girl-graphics.com 

Amsterdama, 2024. gada maijs


Comments


bottom of page