top of page

Atkritumu dedzināšanas riski un ceļš uz ilgtspējīgu atkritumu apsaimniekošanu

8. janvārī Zero Waste Latvija pārstāvēja vides intereses sanāksmē par Ropažu atkritumu dedzināšanas stacijas būvniecības iecerēm, ko plāno īstenot "Vides resursu centrs". Sanāksmes tēma bija atkritumi un aprites ekonomika, kur mēs uzsvērām ļoti būtisku argumentu: atkritumu dedzināšana nav aprites ekonomikas sastāvdaļa. Arī pēc Eiropas Vides aģentūras domām, tā ir darbība, kas pakāpeniski jāsamazina.


Atkritumu dedzināšanas riski

Mēs izmantojām iespēju, lai mudinātu klātesošos pārdomāt, vai mēs visi esam gatavi iespējamām sekām, kas novērotas jau vairākās Eiropas valstīs. Jo vairāk atkritumu sadedzinām, jo mazāk šķirojam un pārstrādājam. Tagad tie ir reāli draudi arī pie mums.


Atkritumu dedzināšana neatrisina pieaugošo nešķiroto atkritumu rašanos, tāpēc aicinājām Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) uz nepārstrādājamo atkritumu problēmu raudzīties no ES atkritumu apsaimniekošanas piramīdas augšas, un savos darbos likt spēcīgu uzsvaru uz atkritumu rašanās novēršanu. Radīt mazāk atkritumu - tas, mūsuprāt, ir vienīgais veids, kā izvairīties no nepieciešamības pēc to dedzināšanas, ar kuras palīdzību šobrīd tiek attaisnota ES mērķa - apglabāt 10% atkritumu poligonā līdz 2035. gadam - sasniegšana.



Pašreizējā situācija Latvijā

Latvijas iedzīvotāji ik gadu rada ap 241 tūkstoti tonnu nepārstrādājamu atkritumu. Tam vajadzētu būt sākumpunktam diskusijām – kas īsti veido šo atkritumu grupu un kā mēs varam juridiski izvairīties no to rašanās?




Mēs ar nepacietību gaidām turpmākās tikšanās, kurās iedziļināsimies dedzināšanas tiesiskajā regulējumā ES taksonomijā, kā arī tās ietekmē uz vidi un cilvēku veselību.


Ja arī Tevi satrauc vides un atkritumu aprites jautājumi, un vēlies tos ietekmēt, kļūsti par

"Zero Waste Latvija" biedru!





Comments


bottom of page